ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

21.04.2020.У ЗВО-у СЕ СНИМА НАСТАВА НА ДАЉИНУ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК

У Заједничком већу општина у току је снимање првих часова на српском језику и писму који ће у оквиру „Школе за живот“ бити постављени на платформи за националне мањине. Након четири недеље, наставе на даљину која је услед пандемије коронавируса покренута као алтернатива класичној школској настави, представници српске заједнице организовали су снимање образовног материјала, односно часова српског језика и књижевности, а према наставном плану и програму за све оне који наставу похађају по моделима А и Ц.

- Ово су први часови који су снимљени и ја посебно изражавам задовољство што то раде професори и нааставници овде на истоку Хрватске, где се одвија настава по моделу А. Ови часови који данас и у будућности буду снимљени биће прослеђени прво у Агенцију за науку и образовање, а након одобрења иду на платформу за националне мањине у Министарству образовања Републике Хрватске и на Јутјуб канале - рекла је саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков.

Телевизијска продукција Заједничог већа општина пружила је техничку и кадровску подршку те су снимљени први часови који ће допринети кавалитетнијем похађању наставе и лакшем савладавању градива и тако обезбедити једнаке услове школовања на даљину и за ученике који наставу попхађају на српском језику и писму.

- Чим се јавила иницијатива саборских заступника СДСС-а да се сними одређени број часова за ученике припаднике српске заједнице у Хрватској то смо и прихватили. Будући да ЗВО има своју телевизијску продукцију и располажемо свим кадровским и техничким могућностима можемо ово да реализујемо на квалитетан начин и пре свега помогнемо ученицима и родитељима који наставу слушају на српском језику и писму. Договорили смо са одређеним бројем професора српског језика и књижевности са истока Хрватске да данас снимимо одређени број часова, на одређене теме које су обухваћене курикулумом српског језика и књижевности у редовној настави. Желимо нашим ученицима да омогућимо да остваре потребну интеракцију између професора и наставника, будући да постојећи облици наставе кроз виртуалне учионице не омогућавају овакву комуникацију односно визуелност између наставника и ученика. Мислим да је ово један добар искорак напред у помоћи ученицима у савладавању градива. Оно што је сигурно је да ово неће бити последњи корак Заједничког већа општина, дакле ово је само почетак и данас планирамо да снимимо осам часова, а након тога планирамо снимање још лекција из предмета српски језик и књижевност – рекао је председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић.

Прве часове односно наставне лекције снимљене у Заједничком већу општина осмислиле су и припремиле професорке српског језика Љиљана Бајац-Николић, Снежана Шевић и Милица Шарчевић.