ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

10.06.2020.ЗВО И СНВ ПОМАЖУ НАЈУГРОЖЕНИЈИМА

Вуковар, 10.06. – Достављено је 150 пакета намењених за најугроженије припаднике српске заједнице са подручја Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније.

Ради ублажавања последица насталих пандемијом коронавируса Српско народно веће је заједно са својим партнерима Заједничким већем општина и другим српским институцијама 15. марта покренуло хуманитарну акцију како би се обезбедила помоћ за старије и социјално угрожене особе.

У оквиру социјално-хуманитарног програма у Вуковарско-семску и још 14 жупанија су у неколико наврата достављени пакети и помоћ формирана на основу процене жупанијских и општинских Већа српске националне мањине. Трећа фаза помоћи тачније 100 пакета намењених за најугроженије становнике српске заједнице у Вуковарско-сремској жупанији допремљена 10. јуна у просторије Заједничког већа је општина.

До сада је СНВ заједно са својим партнерима обезбедио 266.000 куна за помоћ старијим и социјално угроженим особама. Од тог износа за хуманитарну помоћ у облику основних прехрамбених и хигијенских потрепштина уложено је око 216.000 куна, а 50.000 куна за популарну акцију „Ранкин пакет“. Подељени су у 15 жупанија насељених припадницима српске заједнице у руралним и потпомогнутим подручјима.

Вредност појединачног пакета помоћи износи око 150 куна и биће подељени захваљујући координираном раду градских и општинских Већа српске националне мањине, потврдио је то председник ВСНМ-а Вуковарско-сремске жупаније Светислав Микеревић.

Потребно је истаћи да су за Вуковарско-сремску и део Осјечко-барањске жупаније помоћ односно укупно 150 пакета осигурали Заједничко веће општина у сарадњи с општинама на подручју његовог деловања. У куповини и расподели пакета учествовали су председници, чланови и волонтери жупанијских и општинских већа, теренски сарадници Одељења за социјална и хуманитарна питања, те запосленици СНВ-а и ЗВО-а. Помоћ се дели у складу с прописаним упутствима и правилима Националног штаба за цивилну заштиту и Црвеног крижа. У хуманитарни програм СНВ-а укључила се и Српска православна црква која је донирала 50 пакета. Досад је хуманитарну помоћ примило 1.327 социјално угрожених домаћинстава на подручју 15 жупанија: Сисачко-мославачке, Задарске, Шибенско-книнске, Сплитско-далматинске, Личко-сењске, Карловачке, Приморско-горанске, Пожешко-славонске, Вировитичко-подравске, Бјеловарско-билогорске, Бродско-посавске, Копривничко-крижевачке и Града Загреба.