ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

26.06.2020.ЗВО СУОРГАНИЗАТОР ДОГАЂАЈА „ВЕЧЕ МАТУРАНАТА"

Вуковар, 26.06.2020 - На тераси ресторана Морнар" одржано је традиционално окупљање и дружење матураната средњих школа који су наставу похађали на српском језику и ћириличном писму.

Ово је прилика да се ученици завршних разреда средњих школа са подручја града Вуковара окупе на једном месту, друже и међусобно повежу. То је и прилика да им се политички представници српске заједнице захвале што су одабрали да се школују на свом матерњем језику и писму чувајући на тај начин свој национални идентитет и осећај припадности свом народу.

Овај догађај окупио је више од 80 момака и девојака који су завршили средњошколско образовање, а на чему су им у својим обраћањима честитали саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, председник ГО СДСС-а Срђан Колар и председница удружења просветних радника „Свети Сава“ Весна Вујић.

У свом говору председник ЗВО-а Срђан Јеремић указао је на помоћ ове институције у области мањинског образовања и очувања просветне аутономије Срба на истоку Републике Хрватске те позвао све они који желе студирати у Републици Србији да се јаве у Заједничко веће општина где ће добити потврде да су припадници српског народа и да су наставу слушали на српском језику и ћириличном писму, а што ће им помоћи да искористе афирмативне мере приликом уписа на факултете које Република Србија примењује у одређеном броју за своје сународнике из региона. Након поздравних говора дружење је настављено уз вечеру, музику и песму.