ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

22.09.2020.СКЦ ПРЕДСТАВИО ПРОЈЕКАТ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ

Вишегодишњи пројекат дигитализације архивске грађе који реализује Српски културни центар из Вуковара покренут је 2018. године са циљем да се сви значајни документи српске заједнице вуковарског краја пребаце у дигитални облик и као такви буду доступни заинтересованој јавности. Овај посао је у прве две године финансијски подржало Министарство културе Републике Србије, а у овој години средства је обезбедио Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Владе АП Војводине. Трећи део пројекта који ће ове године трајати девет месеци, а који обухвата дигитализацију вуковарске православне парохије и вуковарског намесништва, представљен је у просторијама СКЦ-а 22. септембра.

Пројекат је представио директор СКЦ-а Срђан Секулић који је окупљеној публици навео неколико занимљивих делова историјске грађе Срба у Вуковару и околини који су дигитализовани. Присутнима се обратио и председник Заједничког већа општина, које је и оснивач СКЦ-а, Срђан Јеремић који је истакао значај овог пројекта за српску заједницу на овом простору.

Сви окупљени након тога су обишли и просторије СКЦ-а где на пословима дигитализације свакодневно раде запослени у овој институцији. Како је реч о вишегодишњем пројекту, након православне цркве на ред ће доћи и дигитализација архива школа, удружења, али и појединаца који поседују неке историјски вредне документе, а буду желели да их на овај начин сачувају.