ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

23.09.2020.ВЕЧЕРА ПРОФЕСОРА КОЈИ СУ РАДИЛИ НА ПРЕВОДУ УЏБЕНИКА

Вуковар - 23.09.2020. - Синоћ је у простору ресторана "Морнар" у Вуковару, у организацији Заједничког већа општина које је координисало рад 35 професора ангажованих на превођењу, коректури, рецензији и лекторисању уџбеника који се користе у настави на српском језику и ћириличном писму по моделу А у основној школи, одржан састанак на којем је окупљеним професорима исказана захвалност на великом труду и ангажману на овом захтевном послу.

У уводном обраћању, председница одбора за образовање Заједничког већа општина Милица Стојановић указала је на изузетну посвећеност овдашњих професора овом послу те им честитала што су у кратком времену одрадили изузетно захтеван посао. Изразила је уверење да ће се на исти начин наставити и у будућем времену те је посебно истакла своје задовољство чињеницом да је на овом послу било ангажовано много младих професора од којих се очекује да дају свој допринос и у надолазећем периоду укључујући наду да ће се исти ангажовати и на изради ауторских уџбеника.

Саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков подсетила је на то да СДСС интензивно ради на помоћи образовању наше деце на матерњем језику и писму те да је у протеклих годину дана организовала већи број састанака у Министарству образовања Републике Хрватске са циљем разматрања и изналажења решења за проблеме који оптерећују образовање припадника српске заједнице.

Похвалила је рад свих професора и обећала даљњу подршку у њиховом раду.

Срђан Јеремић подсетио је да је ЗВО више пута интервенисао према Министарству образовања када су се јавили проблеми у образовању припадника српске деце на подручју Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније, а све са циљем заштите просветне аутономије нашег народа на овом простору. Указао је на никад већу помоћ Заједничког већа општина моделима образовања на српском језику и ћириличном писму - од финансирања радних свески, бесплатних школских торби за ђаке прваке, бесплатних екскурзија, донација лектирне грађе свим школама, поделе новогодишњих пакетића свој деци од 1-4 разреда па до донације пакета школског прибора.

Најавио је да ће у наредних 10-ак дана сви ученици који похађају наставу по моделу А, Б или Ц на истоку РХ добити пакете са школским прибором - што значи да ће око 1650 пакета бити одаслано на адресе више од 20 основних школа.

Окупљеним професорима је поручио да се требамо држати заједно јер је то једини начин да очувамо свој национални идентитет кроз заштиту своје просветне аутономије.

Скуп је завршен заједничким дружењем и вечером уз договор да оваква окупљања постану традиционална активност Заједничког већа општина.