ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

26.10.2020.ОДРЖАН ПАРАСТОС ЗА ПРВОГ ПРЕДСЕДНИКА ЗАЈЕДНИЧКОГ ВЕЋА ОПШТИНА

Парастос Милошу Војновићу који је пре осамнаест година сахрањен на вуковарском градском гробљу служили су свештеници Саша Кузмановић и Миљен Илић. Од чланова уже породице парастосу је присуствовао његов старији син Небојша, а окупило се и тридесетак његових пријатеља и запослених у ЗВО-у, институцији чији је Милош био први председник.

Милош Војновић преминуо је у ноћи 25. октобра 2002. године од последица срчаног удара. Догодило се то у тренутку када је намеравао да се повуче из политике и да се врати послу судије, за који се школовао. Та његова жеља била је окидач да се против њега покрене немилосрдна медијска хајка подстакнута јавним иступом тадашњег председника Удружења хрватских судија Вадимира Гредеља. Наиме, Гредељ је рекао како би избор Милоша Војновића за судију вуковарског жупанијског суда био раван избору „талибана за судију у Америци“. Из дана у дан написи у медијима били су све директнији и све безобзирнији и такав притисак Војновић није издржао јер су га, као часног човека, такве оптужбе погађале.

Присутнима се у име ЗВО-а обратио његов председник Срђан Јеремић.  

- Милош је желео да ради на побољшању односа између Хрвата и Срба на овом подручју, желео је да се они врате у неку нормалну колотечину, али нажалост та његова жеља није наишла на добру вољу са друге стране. Није се много променило од тада, ситуација ни данас није много боља. Благу веру и наду даје нам то што су се одређене политичке елите у Хрватској, након последњег оружаног инцидента пред Банским дворима у Загребу, мало замислиле. Надамо се да ће доћи до одређених корака који ће позитивно деловати и на нашу заједницу и да ће то ићи у смеру у којем је и Милош за свога кратког живота желео да иде – рекао је Јеремић.

У емотивном обраћању син покојног Милоша, Небојша Војновић који је у Вуковар дошао из Новог Сада захвалио се присутнима што успомена на његовог оца ни после толико времена није избледела.

- Хвала вам што се овде годинама окупљате и што се на овај дан заједно присећамо мога оца. Пролазе године и ево осамнаест година смо овде на истом месту. Живот се наставља и он нема краја и то је оно што треба да нас води, јер после нас долазе наша деца и тако треба да буде – поручио је Војновић.

Милош Војновић рођен је у Глини 1952. године, а од 1961. живео је у Вуковару. Дипломирао је на Правном факултету у Београду 1975. године. Од 1981. до 1991. године је био судија Општинског суда у Вуковару, те Председник Грађанског одељења. За време рата у Хрватској обављао је цивилне функције у правосуђу и управи. За председника Заједничког већа општина изабран је 1997. године и на тој функцији остао до 2001. године.  За то време активно је учествовао у провођењу Ердутског споразума и процеса мирне реинтеграције Источне Славоније, Барања и Западног Срема. Био је међу првим оснивачима СДСС-а и њен дугогодишњи потпредседник.

Преминуо је 25. октобра 2002. године, а сахрањен је два дана касније, на православни празник Свету Петку. Њему у част Завичајни клуб Кордунаша и Банијаца носи његово име док је Самостална демократска српска странка установила плакету „Милош Војновић“ која се додељује најзаслужнијим појединцима унутар ове организације.