ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

29.10.2020.ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПЛАКАТА ЗА ЛАКШЕ УЧЕЊЕ ЋИРИЛИЦЕ

Вуковар, 29.10.2020. - Презентација плаката азбуке штампаних ћириличним писаним и штампаним словима одржана је у просторијама Заједничког већа општина, а биће подељени школама у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму.

У сарадњи са Министарством науке и образовања Републике Хрватске, Заједничко веће општина из Вуковара провело је пројекат у којем ће 500 илустрованих плаката азбуке бити подељено свим школама у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму. Од укупног броја плаката, пола је израђено писаним, а пола штампаним словима азбуке.

Презентацију су одржали председник ЗВО-а Срђан Јеремић и председница Одбора за образовање наше институције Милица Стојановић.

План ове институције је да све школе у којима се настава одржава по мањинском моделу образовања добију одређену количину ових плаката, а тенденција је да свако одељење добије по један примерак. За сада ће ови плакати бити уручени 21 матичној и 14 подручних школа које похађа око 1.500 ученика, и у којима ради 464 одгојно-образовна радника.

Плакати ће у школе бити отпремљени током следеће недеље, а имаће двоструку вредност. Млађи ученици моћи ће на тај начин да лакше уче ћирилицу, док ће у старијим разредима служити као подсећање на очување српског идентитета.

Уз велика и мала писана и штампана азбучна слова, на плакатима се налазе и илустрације појмова који почињу са одређеним словом што млађим узрастима додатно олакшава учење ћирилице. У изради илустрације и дизајну плаката учествовала је председница Одбора за образовање Заједничког већа општина професорка српског језика Милица Стојановић.

Вредност овог пројекта износи 12.000 куна.

Осим овог пројекта, ЗВО и Министарство науке и образовања Републике Хрватске ове године су сарађивали и на организацији одласка професора српског језика и разредне наставе из школа у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму на зимски семинар учитеља на Филолошком факултету у Београду.