ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

03.11.2020.САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ЗВО-А СА РОДИТЕЉИМА УЧЕНИКА ОШ ТЕЊА

Тења, 03.11.2020. - У простору Парохијског дома у Тењи одржан је састанак представника Заједничког већа општина са родитељима деце која похађају наставу у ОШ Тења на српском језику и ћириличном писму по моделу А.

Теме разговора односиле су се на кашњење у добијању уџбеника за наставу по овом моделу образовања као и многа друга питања која оптерећују положај припадника нашег народа који живи у Тењи која данас административно припада под град Осијек.

У својим обраћањима председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић и председница одбора за образовање ЗВО-а Милица Стојановић упознали су присутне са свим релевантним информацијама везаним за процедуру неопходну за пристизање уџбеника до самих ученика при чему је истакнуто да су све активности којима је координисало Заједничко веће општина биле завршене у заданим роковима, дакле до краја месеца августа. Од тада су на потезу Издавачко предузеће Просвјета и ресорно Министарство.

Указано је да је на превођењу уџбеника било ангажовано око 35 професора који су интензивно радили цело лето да би свој посао завршили у договореном року.

Очекује се да би уџбеници ускоро требали бити одштампани и достављени у школе о чему је ЗВО тражило информацију од Министарства образовања Републике Хрватске  везано за тренутно стање по овом питању.

Представници ЗВО-а упознали су присутне родитеље са свим оним што ЗВО чини да би се помогло родитељима и ученицима у настави на српском језику и ћириличном писму. Тако је наглашено да ће у наредним данима сви ученици који похађају неки од облика мањинског образовања на српском језику и писму добити пакете са школским прибором, а намера јесте да представници Заједничког већа општина у пратњи других представника наше заједнице са подручја Осјечко-барањске жупаније посете школе на рубним подручјима деловања ЗВО-а, а што би укључивало и ОШ Тења.

Указано је да се планира наставити са организовањем бесплатних једнодневних екскурзија у матичну државу као и са организовањем одласка наше деце на разне кампове у Републику Србију у које ће бити укључена и деца из ове школе.

Разговарано је и о укључивању ученика ОШ Тења у летњу школу калиграфије коју ЗВО организује у манастиру у Даљ планини, а која ове године због епидемиолошких разлога, као ни екскурзије у Републику Србију, нису организоване.

Наглашено је да ће ЗВО и надаље помагати рад СКУД-а који делује у овом месту као и пододбора СКД „Просвјета“ који ускоро треба бити формиран.

На крају, закључено је да се међусобни сусрети и комуникација  требају интензивирати како би се унапредио положај припадника српске заједнице по свим питањима.

Састанку су присуствовали и свој допринос разговору дали локални свештеник отац Ненад Лазић и вероучитељ Слободан Гајдашевић.