ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

08.12.2020.СЕЋАЊЕ НА ДЕСАНТ НА ДУНАВ

Вуковар, 8. 12 - Обележена је 76. годишњица Десанта на Дунав. Био је то први покушај ослобођења Вуковара и пробоја Сремског фронта, а одмах након Батинске битке на крају 1944. године. Десант је завршио неуспешно уз око две хиљаде погинулих и рањених војника Југословенске и Црвене армије. Њима у част у Борову насељу подигнут је споменик још 1946. године као једно од првих антифашистичких обележја у вуковарском крају.

Венац су положиле бројне делегације међу којима и Заједничко веће општина на челу са председником Срђаном Јеремићем. Поред ЗВО-а венце су положиле и делегације амбасаде Руске федерације у Републици Хрватској, Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, већа српске националне мањине града Вуковара, града Винковаца и Вуковарско-сресмке жупаније, као и представници вуковарских антифашиста и Самосталне демократске српске странке.

Након Борова насеља, делегације су положиле венац и у Вуковару на спомен костурници погинулим војницима и жртвама Дудика, а потом је венац положен и у Дунав.