ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

10.12.2020.САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА СРБА СА ЖУПАНОМ ВУКОВАРСКО-СРЕМСКЕ ЖУПАНИЈЕ

Вуковар, 9.12. - Жупан Вуковарско-сремске жупаније Божо Галић примио је делегацију представника српске заједнице коју су чинили заменик жупана Ђорђе Ћурчић, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић и председник жупанијске организације СДСС-а и начелник општине Негославци Душан Јецков. Будући да се ближи крај 2020. године, била је ово прилика да се анализира учињено током ове године, али и да се направе договори о помоћи српској заједници у години која је пред нама. Досадашња сарадња је оцењена као коректна будући да није изостала договорена помоћ жупаније општинама у којима српска заједница чини већину и носи власт везано за инфраструктурне пројекте, а жупанија је испоштовала договор и око помоћи у раду Заједничког већа општина, Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније као и већег броја удружења која окупљају припаднике српског народа на подручју жупаније.

Договорено је да ће се оваква пракса наставити и током 2021. године те ће се покушати и повећати у складу са могућностима. Српски представници изразили су незадовољство чињеницом да до данас није извршен пренос оснивачких права за основне школе са жупаније на три општине са српском већином која су ово право, користећи законодавни оквир, затражиле још пре скоро пет година. Такође, изражено је незадовољство што статути школа у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму нису усвојени од стране жупанијске скупштине. У том смислу договорен је скорашњи састанак са жупаном и његовим сарадницима како би се пронашло решење и овај посао привео крају.

Договорено је да ће се међусобни састанци интензивирати и уприличити сваки пут када буде потребно разговарати о решавању одређених питања важних за припаднике српског народа који живи на подручју Вуковарско-сремске жупаније. На крају је заједнички констатовано да се само међусобним повезивањем и залагањем свих изабраних представника већинског и мањинског народа могу направити искораци у стварању бољих животних услова за све људе који живе на истоку Републике Хрватске у ком правцу сви морају деловати и заједнички радити.