ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

25.01.2021.НАСТАВА НА ДАЉИНУ ЈОШ УВЕК ПОТРЕБНА

Вуковар, 25.01.2021 - У Заједничком већу општина данас започело снимање лекција из српског језика за ученике у настави од првог основне до четвртог разреда средње школе по моделу А.

На задњем састанку, почетком октобра прошле године, који су представници ЗВО-а, СНВ-а и СКД „Просвјета“ имали у Министарству знаности и образовања РХ са министром Радованом Фуксом, министар је упознат са проблемима у настави на српском језику, а један од њих је и проблем организације наставе на даљину у условима пандемије.

– Предложили смо тада да се овде сниме часови из српског језика и књижевности и из националне групе предмета. У координацији са Управом за националне мањине Министарства знаности и образовања договорено је да се за сада сними 90 часова из српског језика и књижевности за модел А, као и часови за српски језик и културу за модел Ц. Тај део наставе требао би да се реализује преко Српског народног већа, а овај први, од првог разреда основне до четвртог разреда средње школе овде у Заједничком већу општина. Биће снимљено 30 часова српског језика за разредну наставу, 30 часова за предметну од петог до осмог разреда и исто толико за средњу школу – објашњава председница Обора за образовање ЗВО-а Милица Стојановић.

Водитељка овог пројекта је проф. Јадранка Радошевић, а координаторка тима је проф. Љиљана Бајац Николић. Поред њих две за снимање се пријавило још десет наставника и професора.

– Ово што ми овде радимо односи се на А модел наставе на српском језику, а колегиница Наталија Копреница у Загребу организује снимање часова за модел Ц. Емисије ћемо покушати да снимимо у што краћем року, а ово данас је тек почетак и можда ће нам требати неко време да се мало уходамо. Ипак, верујем да смо се добро припремили и да ћемо то одрадити на квалитетан и прави начин – уверена је водитељка пројекта проф. Радошевић.

– Наш тим је, рекла бих, врло храбар јер није баш једноставно стати пред камере. Ипак је то много другачије него када имате само презентацију и када вам се чује само глас. Предност овог начина је да ученик има визуелни контакт и живу реч професора. Лекције смо сами бирали, на основу нашег искуства у учионицама, где се показало да су управо те наставне јединице значајне за државну матуру када је реч о средњим школама. Када је реч о предметној настави лекције се односе на функционалну писменост, а у разредној настави на основно образовање – објашњава координаторка тима проф. Бајац Николић.

Одлуком министра Фукса водитељка и координаторка снимања Јадранка Радошевић и Љиљана Бајац Николић уједно су именоване и за рецензенте свих снимљених видео материјала. Њихов задатак је да све снимљене емисије прегледају и оцене њихову стручност као и то да ли су у складу са наставним програмом у настави на српском језику.

– Када буду снимљене све лекције ће бити предане Министарству где ће их припремити њихови монтажери који ће их онда и поставити на један посебан Јутјуб канал на ком се већ налазе и остале наставне јединице из других предмета. Зато позивам наше ученике да посете тај канал и за неке друге предмете – поручује Љиљана Бајац Николић.

Логистичку подршку за наставак снимања емисија за потребе наставе на српском језику поново даје Заједничко веће општина са својом ТВ продукцијом.

– Настављамо са једном добром и већ устаљеном праксом да за децу која похађају наставу на српском језику и ћириличном писму овде у ЗВО-у снимамо лекције за наставу на даљину. Користимо капацитете наше ТВ продукције јер желимо да ове лекције буду максимално добро и квалитетно снимљене како би их наши ученици што боље разумели и прихватили. Већ располажемо са довољно искуства и верујем да ће ове нове емисије бити још квалитетније урађене – закључио је  председник ЗВО-а Срђан Јеремић.