ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

18.02.2021.ОДРЖАНА ЧЕТВРТА СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Београд, 18.02.2021 - Стање српске заједнице у Републици Хрватској било је једна од главних тема четврте седнице скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону. Посебно је било речи о последицама земљотреса на Банији и помоћи коју је за санирање последица упутила Република Србија.

Седницом је председавао председник Одбора Милимир Вујадиновић који је у уводу рекао да се последњих година и српско, али и друштва у свету, суочавају како са природним катастрофама тако и са друштвеним и економским проблемима. Подсетио је на поплаве, земљотресе, мигрантску кризу, пандемију. Тешкоће нису мимоишле ни Србију, али је она пронашла начине да их преброди и на прави начин одговори тим изазовима.

Присутнима се прва обратила заступница у Хрватског сабору и потпредседница Српског народног већа Драгана Јецков. Јецков је рекла да Банија разорена ратом, расељена, обухваћена епидемијом и на крају разорена земљотресом ипак има прилику да се потпуно, не само обнови, него и ревитализује у најширем смислу и економском и инфраструктурном, и социјалном и демографском.

Јецков је подсетила да у потресу нису страдале само куће и имовина, него да је изгубљено и седам живота.

Главни кординатор у акцији Српског Народног Већа „Банија је наша кућа“ Јелена Несторовић, истакла је да су губици након земљотреса огромни, погинуло је много људи, а нека села су сравњена са земљом.

О жртвама земљотреса говорио је и протојереј Саша Умићевић напомињући колико је био разочаран сваки пут када је био упитан које националности су жртве.

У име српске заједнице из Републике Хрватске члановима Одбора обратио се председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић. Он је рекао да су мештани Баније по ко зна који пут остали без ичега, а Србија је прва прискочила у помоћ и то не само српској заједници, већ свим грађанима Хрватске без обзира на националност.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић истакао је да је неопходна економска основа да би једна држава могла да покаже солидарност и нагласио да је потребно дефинисати шта је Србима у Хрватској потребно и одржати континуитет пружања подршке и помоћи.

Окупљенима су се обратили и директор Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, представник Привредне коморе Србије Ђорђе Андрић, чланови Одбора Љубиша Стојмировић, Милорад Линта и Сања Лакић.