ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

25.02.2021.САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ НАПАДА НА УЧЕНИКЕ СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ

Вуковар, 25.02.2021 - Заједничко веће општина, као институција која по међународним и домаћим документима има задатак и обавезу да штити права српске заједнице на истоку Републике Хрватске, овим путем изражава потпуну, безрезервну и недвосмислену осуду јучерашњег напада који су учинили ученици Техничке школе „Никола Тесла“ који похађају наставу на хрватском језику на ученике исте те школе који наставу слушају на српском језику и писму.

По ко зна који пут у последње време, мета напада су ученици српске националности који мир немају нити у својој школи нити у њеној близини. Стање сигурности српске заједнице у граду Вуковару и околини све је горе, а исто је и са применом закона којима се требају штитити Уставом и законом загарантована права српске националне мањине у Републици Хрватској.

Да су Срби невине жртве говори и незванична информација коју имамо, а то је да су два ученика српске националности завршила у болници, а да су три ученика хрватске националности завршила у притвору.

Због тога постављамо надлежнима јасно питање – до када ће се овакво стање и однос према припадницима српске заједнице толерисати када и ученици и професори и читава јавност у граду зна ко су ти који изазивају овакве нереде и нападе?

Зар је потребно да неко изгуби живот па да се нешто конкретно предузме?

Заједничко веће општина тражи од надлежних тела да предузму све потребне радње и активности да се спрече овакви немили догађаји, а припадницима српске заједнице омогући миран и сигуран живот у свом граду, својим кућама, школама и свим јавним местима које посећују.

Такође, тражимо да представници надлежних тела информишу целокупну јавност о томе шта су предузели да овакви и слични догађаји постану прошлост.

У складу са својим надлежностима, Заједничко веће општина ће пратити развој ситуације, комуницирати са свим релевантним адресама како би се оваквом дивљачком понашању стало на крај – у интересу свих људи, неовисно о националној припадности, којима је миран и спокојан живот и просперитет овог подручја основни циљ. 

Председник Заједничког већа општина

Срђан Јеремић, маг.оец.