ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

01.03.2021.ДОГОВОР ОКО ФОРМИРАЊА ПРВОГ РАЗРЕДА У ТЕЊИ ПО МОДЕЛУ А

01.03.2021 -У простору Парохијског дома у Тењи одржан је састанак представника Заједничког већа општина са родитељима деце која од ове школске године треба да крену у први разред основне школе. Тема је била формирање одељења за ученике српске националности по моделу А мањинског образовања који подразумева да се образовни процес проводи на српском језику и ћириличном писму.

У условима у којима данас живе и делују припадници српске националне мањине у Републици Хрватској, а посебно у срединама где не чинимо већину, изложени константном говору мржње и оптужбама за тзв. гетоизацију ученика који се опредељују за мањински модел образовања, процес асимилације јача и добија на значају. О начинима превазилажења ових проблема као и помоћи током школовања за ученике који се образују по неком од мањинских модела говорили су председник Заједничког већа општина и председница Одбора за образовање Милица Стојановић.

О важности мањинског образовања говорио је и тењски парох протонамесник Ненад Лазић нагласивши важност овог облика образовања за очување националног идентитета генерација које долазе. Закључено је да постоји интерес за формирање одељења за ученике првог разреда по моделу А, али се заједнички треба покушати постићи то да број ових ученика буде што је могуће већи.