ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

07.03.2021.КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ НАПАДА НА ИМОВИНУ ДИРЕКТОРА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

Након инцидента који се у ноћи са суботе на недељу догодио у Вуковару, а у којем је разбијен аутомобил директора Техничке школе „Никола Тесла“ из Вуковара Ђорђа Лукића, данас је сазвана медијска конференција на којој су учествовали политички представници Срба са истока Републике Хрватске, саборска заступница Самосталне демократске српске странке Драгана Јецков, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић и председник вуковарског СДСС-а Срђан Колар.

Окупљеним новинарима прво се обратила Драгана Јецков која је на почетку укратко испричала о детаљима напада на имовину директора вуковарске средње школе, чији је изостанак оправдала претрпљеним страхом. Истакла је да је дужност представника српске заједнице у Хрватској да реагују на овакве и сличне нападе те да се чини да није било доста вршњачкогнасиља у последње време, већ да је постала суморна свакодневница суочавања са нападима на имовину и појединце из српске заједнице.

- Знам да је наша жеља, а сигурна сам и жеља већине наших суграђана да без обзира на националну припадност у овом граду живе и раде људи који могу слободно да се шетају и слободно живе. Вуковар треба да буде место у којем може мирно да се спава и место у којем људи могу слободно да раде на својим пословима. Уколико не реагујемо и уколико се навикнемо, а већ се помало сви навикавамо на чињеницу да су чести међунационални сукоби на овом подручју, то може да значи само једно, а то је да овде може да ради ко шта хоће без одговорности. Град Вуковар и околина треба да буду место нулте толеранције на насиље јер ако нам овакви и слични догађаји постану наша свакодневница и ако се дозволе напади на децу и на имовину, оправдано се поставља питање шта ће бити сутра – поручила је у обраћању окупљеним новинарима саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков истакавши да је овим путем послана јасна порука директору вуковарске техничке школе.

Председник Градске организације Самосталне демократске српске странке Вуковар Срђан Колар причао је о Ђорђу Лукићу као о истакнутом просветном и спортском раднику на вуковарском подручју који је читав живот подредио спорту и ферплеју.

- Протекле две године је интензивиран напад на припаднике српске заједнице упркос нашим медијским наступима у којима смо апеловали на то да овај град није место за овакве нападе. Ђорђе је као водитељ Фудбалског клуба Вутекс-Слога доживео неправду када је Заједница спортских удружења Града Вуковара овом клубу доделила 140.000 куна, а градском ривалу који игра у истом рангу такмичења Вуковару 1991. чак 490.000 куна. Да ли све те чињенице можемо да повежемо са статусом српске заједнице у Вуковару и да ли је Ђорђе крив што себе максимално даје у развој спорта и образовања, да ли је крив што је клуб који је доживео финансијску дискриминацију увео у трећи ранг хрватског фудбала, да ли је крив што његови ученици добијају награде, коме то смета у граду Вуковару – запитао се Срђан Колар те још једном осудио нападе и позвао институције да одраде свој посао и пронађу актере овог напада.

Срђан Јеремић је истакао да ово није изолован случај на припаднике српске заједнице те напоменуо да се недавно састао са начелником Полицијске управе Вуковарско-сремске жупаније Фабијаном Капуларом са којим је причао о недавним нападима на српске ученике у близини једне пекаре у Борову насељу.

- Заједничко веће општина се више пута оглашавало медијским путем саопштењима за јавност указујући на негативне догађаје на подручју Вуковара, покушавајући указати свим протагонистима политичке сцене на истоку Републике Хрватске да је крајње време да станемо на лопту, да се примиримо и пошаљемо поруке помирења које охрабрују наше грађане на један миран суживот и грађење међусобног поверења. Разговор са представницима вуковарске полиције организован је јер смо видели да постоји тенденција пораста међунационалног и вршњачког насиља, а досада предузети искораци нису получили одговарајуће резултате и ефекте – истакао је председник Заједничког већа општина те напоменуо да се сукоб са ученика Техничке школе „Никола Тесла“ пренео и на раднике, односно директора Лукића.

Јеремић је овим путем указао и на извештаје заступнице права грађана Републике Хрватске и Већа о Европе о нападима на припаднике српске заједнице у Хрватској. Позвао је и родитеље да слободно пријаве нападе на децу како би им се могло помоћи и стати на крају насиљу