ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

22.06.2021.ЗВО ПРОСЛАВИО 24. ГОДИШЊИЦУ ПОСТОЈАЊА И РАДА

Заједничко веће општина, институција Срба у Хрватској настала након рата деведесетих, прославила је 21. јуна свој дан. Свечана академија одржана је у згради новообновљеног Српског дома у Вуковару, а присуствовали су многи гости из политичког живота Хрватске и суседне Републике Србије. У подужем експозеу, након интонирања хрватске и српске химне, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић присутне је упознао са постигнућима ЗВО-а у протеклој години као и са проблемима са којима се ова институција и народ који представља суочава у борби за права Срба на истоку Хрватске.

Председник ЗВО-а похвалио је сарадњу са хрватском владом која редовно издваја средства за рад институције као и све већу помоћ којапоследњих неколико година стиже из суседне Србије.

Скупу се обратио и потпредседник хрватске владе Борис Милошевић који се у свом говору осврнуо на процес Мирне реинтеграције источне Славоније, Барање и западног Срема у уставно-правни поредак Републике Хрватске као једне од најуспешнијих мировних мисија Уједињених нација.

Нови Вуковарско-сремски жупан Дамир Деканић зажелео је Заједничком већу општина успех у даљем раду нагласивши да ће у свом раду настојати да на овом простору сви живе боље и да се више не говори о суживоту него о животу на овом простору.

Скупу се потом обратили и директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Хрватске Ален Тахири, председник Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Аутономне покрајине Војводине Душко Ћутило као и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије Милимир Вујадиновић.

Гости из Србије истакли су добру сарадњу покрајинских и републичких институција и Заједничког већа општина и обећали даљу помоћ матичне државе српском народу у Хрватској.

Официјелни део прославе својим говором закључио је саборски заступник и председник Српског народног већа Милорад Пуповац који се између осталог осврнуо и на предстојећи попис становништва.

На свечаности су уручена и признања, повеље и плакете, Заједничког већа општина за 2020. и 2021. годину. Културно-уметничко друштво „Слога“ из Вуковара, које је прошле године обележило стоту годишњицу, добитник је Плакете Заједничког већаопштина за 2020. годину, док је Повеља постхумно додељена дугогодишњем начелнику Општине Шодоловци Милу Злокапи.

Овогодишњи добитници Плакете Заједничког већа општина су сликар и етнограф Милан Дворнић из Белог Манастира и кошаркашки тренер Милорад Манојловић из Вуковара.

Повеље Заједничког већа општина за 2021. годину уручене су представницима три радио станице са истока Хрватске, Радију Борово, Радију Дунав из Вуковар и Радију Банска Коса из Белог Манастира, које ове године обележавају три деценије постојања и рада. Скупу се у име награђених обратио и на наградама захвалио директор Радија Дунав Бранислав Бијелић.

Скуп је завршен свечаним програмом који је припремила Александра Кртинић. Наступили су Певачка група, солиста, рецитатори и оркестар Ансамбла народних игара СКД Просвјете из Вуковара извођењем традиционалне музике из разних крајева у којима живе Срби.