ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

28.06.2021.ЗАВРШЕНА ЛЕТЊА ШКОЛА КАЛИГРАФИЈЕ У МАНАСТИРУ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ДАЉ ПЛАНИНИ

Летња школа калиграфије трајала је седам дана током којих је у Манастиру Успења пресвете Богородице 41 ученик похађао радионице калиграфије, иконописања и црквеног појања. Овај едукативни програм под називом „Захарије Орфелин“ организује Заједничко веће општина уз подршку Министарства науке и образовања Републике Хрватске.

Прилику за стицање нових знања и лепо дружење у манастиру захваљујући овој идеји имају деца која на српском језику и ћириличном писму похађају више разреде основних школа на подручју Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније. Председница Одбора за образовање Милица Стојановић објашњава да је ово трећа летња школа чији је циљ да окупља и повезује српску децу и учи их новим сазнањима.

– Суштина овог пројекта је учење лепог писања, уметничког изражавања али изнад свега дружење деце и учење о православљу. Они овде упознају манастирски начин живота и учествују на службама. Сазнају неке истине и о себи и о својој вери, традицији, култури и наравно језику. Ове је године учествовало 41 дете, сваке године укључујемо друге Основне школе, овај пут то су Тења, Бијело Брдо, Бобота, Трпиња и Даљ. То су ученици шестих и седмих разреда који се школују по моделу „А“. Жеља нам је да задржимо децу у том моделу образовања када је у питању средњошколско образовање и циљ је да се они међусобно упознају и друже – рекла је Стојановић.

Завршни дан летње школе уприличен  је, у Манастиру Успења пресвете Богородице, краћи програм.  Ученици су извели део репертоара наученог на радионици појања, а изложени су и завршени радови калиграфије и иконописања. Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић уручио је мајице и дипломе сваком детету, а награде онима који су се посебно залагали и истакли на едукативним радионицама.