ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

07.07.2021.ПРЕДСЕДНИК ЗВО-А ПРИСУСТВОВАО СЕДНИЦИ ОДБОРА ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ

Београд, 07.07.2021 - У среду је одржана седма седница Одбора за дијаспору и Србе у региону чија је главна тачка била представљање активности Комисије за нестала лица Владе Републике Србије на решавању проблематике питања несталих лица у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ.

Састанку су присуствовали и председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, председник Српског народног већа Милорад Пуповац и водитељ канцеларије СНВ-а Јован Влаовић.

На самом почетку састанка председник Одбора Милимир Вујадиновић поздравио је Комисију за нестала лица Владе Републике Србије, као и релевантне представнике из Републике Хрватске, Републике Српске, те релевантних институција у Републици Србији. Председник је истакао да је централна тема и циљ ове седнице да се најважнијим представницима државе укаже шта је Србија учинила по питању несталих лица у претходном периоду.

Активности Комисије за нестала лица Владе Републике Србије на решавању проблематике питања несталих лица у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ представио је председник Комисије Вељко Одаловић који је и генерални секретар Народне скупштине. Он је истакао да је најтежа последица сукоба који се десио на простору бивше Југославије нерасветљена судбина, у овом тренутку још 9.996 лица свих националности.

- Одаловић је објаснио да су лица која су нестала у сукобима на простору Хрватске, Босне и Херцеговине, Косова и Метохије највероватније тамо и сахрањена, а оно што регион очекује од Србије када се бави овом проблематиком, јесте да преузме одговорност иако, одговорност није само на српској страни. Истакао је да је ангажованост свих у Комисији, када се приступа овој проблематици, такав да питања националности нису приоритетна, већ намера да се помогне, било информацијом или било којим другим механизмом расветљавање судбина несталих лица – пише на сајту Владе Србије.