ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

12.08.2021.ДЕЛЕГАЦИЈА ЗВО-А ПОСЕТИЛА ЧЕПИН

Чепин, 12.08.2021- Делегација Заједничког већа општина посетила је јуче Чепин где је присуствовала освештењу темеља новог храма који ће бити саграђен на месту старог.

Епископ осечкопољски и барањски Херувим освештао је темеље за обнову храма Светог арханђела Михаила у Чепину.

Празник Свете Ангелине окупио је мештане Чепина који су дошли да присуствују литургији и освећењу темеља нове цркве. Чин освећења темеља и литургију предводио је епископ осечкопољски и барањски Херувим уз саслужење свештеника из ове епархије.

Иницијатива за изградњу храма започела је 11. децембра 2017. године када је на интернет страницама СПЦ-а упућен позив за помоћ у обнови.

Међу узваницима били су председник Заједничког већа општина Дејан Дракулић, потпредседник Радомир Чварковић, секретар Винко Лазић и заменик градоначелника Вуковара Срђан Колар.

У Чепину је пре ратних дешавања било готово 400 српских домова што је парохију сврставало у једну од највећих тога времена. Данас је већина верника иселила и има око 70 православних домова. Без обзира на мањи број верника, доста су компактни и јединствени. Још од средине деведесетих година прошлог века, богослужења су вршена у парохијском дому, а ово је била прва литургија на темељима будућег храма на месту где је стари срушен.

Према попису становништва из 2011. године у општини Чепин, у коју уз истоимено место спадају и насеља Бекетинци, Чепински Мартинци, Чокадинци и Ливана, живи 11.599 становништва од чега 4,56 одсто или укупно 529 становника чине припадници српског народа.